:: homepage
:: nieuws
:: profiel
:: biografie
:: erelijst
:: media
:: foto's
:: de ploeg
:: fiets
:: links
:: gastenboek
:: contact

// Bjorn Cornelissen is klaar voor de start

Door MAAIKE LANGE

WIJCHEN - Komende zondag wordt Kuurne - Brussel - Kuurne gereden. In het sterke internationale deelnemersveld starten zo'n twintig Nederlanders. Onder hen bevind zich Bjorn Cornelissen uit Wijchen.

Een dag voor de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne zal de 28-jarige Bjorn Cornelissen gewoon thuis voor de televisie zitten. De echte aftrap van het Belgische wielerseizoen wordt namelijk zaterdag verreden als de Omloop het Volk van start gaat. En daar is de Wijchenaar niet bij.

Maar dat geeft Cornelissen mooi de gelegenheid de boel eens goed te bekijken. Met de benen in de kussens maakt hij zaterdag een eerste analyse van de renners die zo vroeg in het seizoen al in vorm zijn. Dan weet hij wie hij de volgende dag in de gaten moet houden tijdens zijn eerste wegwedstrijd van het openingsweekend in het thuisland van zijn ploeg Flanders.

Het is de derde keer dat Cornelissen rijdt in Kuurne. De klassieker heeft met z'n 1.2 categorie net iets minder aanzien dan Omloop het Volk. Van de ruim 240 deelnemers komen er amper twintig uit. Nederland.Onder hen Servais Knaven, Maarten den Bakker en de winnaar van vorig jaar Steven de Jongh. "Aan de start groet je elkaar, ik kom die jongens het hele jaar door overal tegen. Maar het zegt helemaal niets dat je in zo'n wedstrijd mag starten als je geen goede uitslag rijdt."

Cornelissen is een bijtertje. De eerste keer reed hij de Belgische klassieker niet uit, de tweede keer eindigde hij bij de beste vijftig. Een uitslag rond plek dertig zou betekenen dat hij sterk uit de winter is gekomen en de lijn van de Ster van Bessège in Frankrijk, waar hij de derde plek in een etappe pakte, heeft doorgezet.

"Ik heb in mijn vuistje staan lachen", zegt Cornelissen. "Het was de eerste keer dat de jongens van Bank Giro Loterij meereden. Jezus, ze keken behoorlijk op van hoe hard het ging. Van tevoren zullen ze misschien gedacht hebben, die Cornelissen zit nooit voorin mee, maar toen kwamen ze er zelf achter dat een dertigste plek al top is."

De Wijchenaar in Belgische dienst zal een week later niet starten in de Ster van Zwolle, de Nederlandse openingsrit. Verlangt hij dan nooit terug naar de tijd dat hij voor het Gelderse Axa uitkwam, meer in eigen land reed en nog weleens een overwinning pakte? Hij schudt resoluut zijn hoofd. Dat zou een stap terug zijn. In het deelnemersveld van Kuurne-Brussel-Kuurne kan hij zich in the picture rijden. Elke goede dag kan invloed hebben op waar hij volgend jaar rijdt.

"Vorig seizoen dacht ik dat dat mijn jaar zou worden", zegt Cornelissen. "Ik had toen de pech dat we met de ploeg veel minder wedstrijden konden rijden dan gedacht. Dat is niet goed voor de moraal. Maar als het er in zit, komt het er heus wel een keer uit."

Zijn ogen schitteren en zijn zongebruinde gezicht straalt moed uit. "Ik heb het mooiste beroep van de wereld. Ik zou soms best wat meer geld willen verdienen, dat wel, maar werken, een baan hebben zoals de meeste mensen, dat kan nog lang genoeg. Alles wat ik nu om me heen zie, neem ik mee voor later."

Bron: De Gelderlander 2 februari 2005

>> terug naar media